Vína z odrůdy Negromaro

zjistit podrobnosti

Negroamaro je odrůda tmavých hroznů, která je nerozlučně spjata s jihem Itálie, konkrétně s Apulií, po dobu nejméně 1500 let. Vína získaná z Negroamaro jsou silně zbarvená, mírně rustikální, s výraznými tóny tmavého ovoce, znatelná jak vůní, tak chutí. Jedná se o jedno z nejstarších italských vín, nesporný symbol Salenta, kde se v rámci označení Salice Salentino za účasti vysoce aromatické odrůdy Malvasia Nera vyrábí vynikající, dynamická červená vína z Negroamaro.

Název odrůdy se nejčastěji překládá jako výsledek kombinace dvou slov - negro znamená černá a amaro - hořký. Existuje také možnost původu z řeckého slova mavros, což znamená také černá. Ačkoli se v dnešní době vyrábí stále více odrůdových vín Negroamaro, směsi s její části jsou nejběžnější. Kromě Malvasie se také kombinuje se Sangiovese, Susumaniello nebo Montepulciano. Charakteristickými rysy těchto kupáží jsou hluboká, téměř černá barva, šťavnatá ovocnost, mírná taninita a někdy i mírně lékárenské tóny alebo tóny hřebíčku, skořice a jiného koření.

Bezpochyby jsou v současné době nejlepší vinařskou přehlídkou jižní části Apeninského poloostrova. Jsou to přesně ta vína, která zákazníci hledají - plná, velmi ovocná, sametová, která nevyžadují čas na zrání a za rozumnou cenu. Hvězda Negroamaro jasně zářila nejméně po desetiletí, po dlouhé době zapomnění, kdy byla vína této odrůdy používána hlavně ke zvýraznění barvy vín vyrobených na severu země.

 

 

Přečtěte si více

Největší počet producentů zabývajících se Negroamarem je soustředěn ve střední části poloostrova Salento, které bylo vyznačeno apelaci Salice Salentino. Drtivá většina vín negroamaro je červená, ale existují i ​​růžová. Oba jsou obvykle tichá vína, ale někdy můžete narazit na kuriozitu v podobě mírně perlivé - Frizzante - v růžové i červené barvě.

Tato odrůda se velmi dobře přizpůsobila apulským podmínkám - půdě, která je převážně vápenitá a hlinitá, vysokým teplotám v létě a slabým srážkám. Hlavní je, že i za takových podmínek si Negroamaro udržuje svou kyselost. Odrůda může zaručit ne příliš vysokou, ale pravidelnou a předvídatelnou sklizeň a nejlépe se hodí k jednotlivým štěpem - Alberello.

Mimo Itálii se Negroamaro pěstuje v Kalifornii a Austrálii, ale odrůda rozhodně souvisí s „patou“ italské „boty“.

Vína Negroamaro jsou ideální k pokrmům z masa, jako je dušená zvěřina, jehněčí (rogan josh) nebo těstovinám s masovou omáčkou. Vynikající jsou také sólo.

 

 

Vína z odrůdy Negromaro v nabídce:

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel