Vína z odrůdy Nebbiolo

Italská velmi specifická odrůda pěstovaná hlavně v Piemontu, kde dává nejlepší vína z Barolo, Barbaresco, Roero a Langhe, jakož i alpské Carema. Pro světových vinařů má jednu hlavní nevýhodu - je téměř nemožné kultivovat ji kdekoliv mimo Piemont, nebo alespoň není možné vyrábět z ní vína podobné kvality. Přestože se samozřejmě snaží každý - od Kalifornie, přes střední a východní Evropu až po Austrálii. Tyto neúspěchy jsou částečně způsobeno tím, že v Piemontu jsou specifické klimatické niky, s částí mlhou (název Nebbiolo pochází od italského Nebbia - "mlha"), která nejen nepoškozuje, ale bez kterých toto nejde.
Klimatické požadavky způsobují, že i v Piemontu je oblast plodin omezena na několik regionů a několik procent plochy všech vinic. To má velký vliv na cenu vína z této odrůdy. Z odrůdy Nebbiolo jsou vína velmi extraktivní, tříslovinová, odolná (patří mezi nejdelší na světě), silná, téměř kořeněná, s vysokým obsahem kyselin. S věkem dozrávají a stávají se téměř sametové, bez ztráty hustoty a získávají extrémně složité vůně. Aroma charakteristická pro Nebbiolo jsou noty švestkových povidel, třešní v likéru, ostružiny, černého rybízu a vůně fialky a růže s notou kouře a kůže. Je to velmi rozmarná odrůda, někdy porovnána s pinot noir. Nejlepší výsledky dosahuje na vápenaté slieňovej půdě, zejména ve vinicích nacházejících se v blízkosti Alby, na pravém břehu řeky Tanaro - v oblasti, ze které pochází Barolo a Barbaresco. V lombardské apelaci Valtellina je také skvělé. Poznámky o její kultivaci se datují do 14. století.Přečtěte si více