Vína z odrůdy Grenache / Garnacha

Španělsko-francouzská červená odrůda, pěstovaná především na hranici mezi oběma zeměmi, v údolí Rhôny (zde je to nejdůležitější odrůda, z této odrůdy vzniká Châteauneuf-du-pape, Tavel, Lirac a drtivá většina z Côtes-du-Rhône), na Korsice, v Provence, Languedoc-Roussillonu, Katalánsku, Kastílii-La Mancha, v oblasti Rioja a také na Sardinii (jako cannonau). Stále oblíbenější je také v Austrálii a Kalifornii. Je to jedna z nejdůležitějších odrůd Vitis vinifera ve Španělsku. Celkově je její pěstební plocha jednou z největších na světě mezi červenými odrůdami.
Pochází pravděpodobně ze španělské Aragonie. Je vhodná pro pěstování v horkém a suchém podnebí, zejména díky tomu, že dozrává pozdě. Má kompaktní hrozny s tmavými, masitými a šťavnatými hrozny průměrné velikosti. Dává silná, extraktivní vína s ovocnou chutí, nízkou kyselinkou a velmi intenzivní barvou. Byla to jedna z odrůd, které přispěly k obnově vinic po katastrofě způsobené fyloxerou. Proto dodnes vinaři často povolují příliš vysoké výnosy, pro které je Garnacha dokonalá, ale výsledkem je obrovské množství plochých, vodnatých a silných vín. Předpokladem slušného vína z této odrůdy je velmi precizní práce na vinici a důkladné prořezávání. Hodí se také k výrobě likérových vín (Maury, Rivesaltes, Banyuls). Nejlepší vína se vyrábějí z velmi starých, dokonce stoletých vinic. Mají bohatou strukturu, nízkou kyselost a vysoký obsah přírodního alkoholu. Ve směsích funguje perfektně. Nejlepší směsi se vyrábějí z účasti Syrahu a Mourvèdre a také Tempranilla.
Grenache je nejlepší z červených odrůd pro výrobu růžových vín.