Vína z odrůdy Frankovka

zjistit podrobnosti

 

Tato rakouská odrůda, lépe známá jako Blaufränkisch, je rozšířená ve střední a východní Evropě, zejména v zemích bývalé rakousko-uherské monarchie. V Čechách je známá jako Frankovka modrá. Dnes se používá k výrobě některých z nejlepších červených vín, i když ne tak dávno to bylo, stejně jako Zweigelt, synonymum pro vodnatá, nevýrazná vína prodávaná v karafách. Její renesance je dnes jasně viditelná.

Přečtěte si více

Až donedávna byla považována za klon francouzské Gamay, ale nedávné studie DNA zjistily, že je - stejně jako mnoho jiných odrůd - křížencem Heunische a dosud neznámého kmene; věří se, že to mohl být Blauer Sylvaner. Zraje pozdě, ale je produktivní. Produkuje svěží, živá vína s dobrou kyselostí, vysokým obsahem barviv a střední extraktivitou. Vyznačují se vůní malin, zralých třešní, švestek, nádechem zeleného pepře a koření. Zraje poměrně rychle a často se mísí s víny jiných odrůd. Frankovka je však v nejlepším případě odrůdové, silné a koncentrované víno, které může strávit mnoho let v sudu i ve sběratelském sklepě. Dychtivě se používá k získání nových křížů (např. Zweigelt je kříženec mezi Laurent Sankt a Frankovkou modrou).

Jiná jména: Blaufränkisch, Limberger, Blauer Limberger, Lemberger, Frankovka (modrá), Modra Frankinja, Kékfrankos, Nagyburgundi.

Pěstitelské oblasti: Rakousko (Burgenland), Chorvatsko, Česká republika, Slovinsko, Slovensko, Maďarsko, Bulharsko, Itálie (Friuli-Venezia Giulia), USA (Washington).

Vína z odrůdy Frankovka modrá v nabídce:

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel