Vína z odrůdy Chardonnay

zjistit podrobnosti

Chardonnay je bezpochyby nejznámější odrůda bílého hroznu na světě. Pochází z Burgundska, regionu Chablis, a je přirozeným křížencem mezi odrůdou Pinot Gris a málo známou odrůdou Gouais Blanc. Název si vzala podle městečka v jižní části Burgundska. Tato odrůda se extrémně snadno přizpůsobí různým přírodním podmínkám, takže ji lze úspěšně pěstovat v chladném podnebí Burgundska, Champagne nebo jižního Německa, také dobré výsledky přináší na jihu Itálie, v Apulii a na Sicílii. Vína vyrobená z Chardonnay vykazují velkou rozmanitost, pokud jde o styl a charakter.

Mladé Chardonnay, fermentované v ocelových sudech, se vyznačují vůní bílého ovoce - jablka, hrušky, melounu s citrusy a někdy i exotickými tóny. Na vápencové půdě (např. Kimeridská půda v Chablis) budou mladé Chardonnays výrazně kyselé a minerální. Má také mimořádnou schopnost vyjadřovat povahu půdy a celého biotopu.

Chardonnay ze sudu

Chardonnay, jako jedno z mála bílých vín, se při kontaktu s dubem chová velmi dobře. To platí jak pro fermentaci, tak pro zrání v sudech. Takové sudové Chardonnay, kromě své intenzivní zlaté barvy, bude mít mimořádně charakteristickou vůni pražených mandlí, karamelu, čerstvého těsta, toastu s máslem a smetanou. Tyto druhy - relativně těžká vína - se vyrábějí “v kolíske” této odrůdy, tj. V Burgundsku na pozemcích Chablis Grand Cru a v apelacích Meursault a Chassagne-Montrachet.

Chardonnay je také nesmírně důležitou složkou originálního šampaňského. Popri Pinot Noir a Pinot Meunier je to nejdůležitější odrůda povolená v apelaci Champagne. Díky slávě tohoto nejslavnějšího sektu na světě se jiní producenti šumivých vín ve Francii a na celém světě často setkávají s touto odrůdou při výrobě vín klasickou metodou.

 

Přečtěte si více

Sladká vína z Chardonnay

Odrůda Chardonnay je ideální pro výrobu dezertních vín. Zejména v Rakousku a také v Kanadě najdeme vína z pozdního sběru a dokonce i ledová vína.

Kombinace vín Chardonnay s jídlem

Díky rozmanitosti stylů a charakterů vín z této odrůdy je Chardonnay jednou z nejuniverzálnějších odrůd, pokud jde o párování s jídlem. Čerstvé, minerální vína budou dokonale odpovídat hlemýžďům a mořským plodům, fermentované v sudu lze kombinovat s rybami, drůbežím masem a krémovými omáčkami. Šumivé víno bude skvělým doplňkem humra a ústřic, sladká vína z této odrůdy se skvěle hodí k lehkým dezertům na bázi smetany, vanilky a bílé čokolády.

 

Vína z odrůdy Chardonnay v nabídce:

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel