Vína z odrůdy Chardonnay

zjistit podrobnosti

Chardonnay je bezpochyby nejznámější odrůda bílého hroznu na světě. Pochází z Burgundska, regionu Chablis, a je přirozeným křížencem mezi odrůdou Pinot Gris a málo známou odrůdou Gouais Blanc. Název si vzala podle městečka v jižní části Burgundska. Tato odrůda se extrémně snadno přizpůsobí různým přírodním podmínkám, takže ji lze úspěšně pěstovat v chladném podnebí Burgundska, Champagne nebo jižního Německa, také dobré výsledky přináší na jihu Itálie, v Apulii a na Sicílii. Vína vyrobená z Chardonnay vykazují velkou rozmanitost, pokud jde o styl a charakter.

 

 

Přečtěte si více

Mladé víno Chardonnay, fermentované v ocelových sudech, se vyznačuje vůní bílého ovoce - jablka, hrušky, melounu s citrusy a někdy i exotickými tóny. Na vápencové půdě (např. Kimeridská půda v Chablis) budou mladé Chardonnay výrazně kyselé a minerální. Vína z odrůdy Chardonnay mají také mimořádnou schopnost vyjadřovat povahu půdy a celého biotopu.

Chardonnay ze sudu

Chardonnay, jako jedno z mála bílých vín, se při kontaktu s dubem chová velmi dobře. To platí jak pro fermentaci, tak pro zrání v sudech. Takové sudové Chardonnay, kromě své intenzivní zlaté barvy, bude mít mimořádně charakteristickou vůni pražených mandlí, karamelu, čerstvého těsta, toastu s máslem a smetanou. Tyto druhy - relativně těžká vína - se vyrábějí “v kolíske” této odrůdy, tj. V Burgundsku na pozemcích Chablis Grand Cru a v apelacích Meursault a Chassagne-Montrachet.

Chardonnay je také nesmírně důležitou složkou originálního šampaňského. Popri Pinot Noir a Pinot Meunier je to nejdůležitější odrůda povolená v apelaci Champagne. Díky slávě tohoto nejslavnějšího sektu na světě se jiní producenti šumivých vín ve Francii a na celém světě často setkávají s touto odrůdou při výrobě vín klasickou metodou.

Sladká vína Chardonnay

Odrůda Chardonnay je ideální pro výrobu dezertních vín. Zejména v Rakousku a také v Kanadě najdeme vína z pozdního sběru a dokonce i ledová vína.

Kombinace vín Chardonnay s jídlem

Díky rozmanitosti stylů a charakterů vín z této odrůdy je Chardonnay jednou z nejuniverzálnějších odrůd, pokud jde o párování s jídlem. Čerstvé, minerální vína budou dokonale odpovídat hlemýžďům a mořským plodům, fermentované v sudu lze kombinovat s rybami, drůbežím masem a krémovými omáčkami. Šumivé víno bude skvělým doplňkem humra a ústřic, sladká vína z této odrůdy se skvěle hodí k lehkým dezertům na bázi smetany, vanilky a bílé čokolády.

 

 

Vína z odrůdy Chardonnay v nabídce:

    pixel