Vína z odrůdy Cabernet Sauvignon

zjistit podrobnosti

Cabernet Sauvignon je nejoblíbenější odrůda na světě, ze které se vyrábějí jak suché vína, tak i s vyšší koncentrací cukru. Pochází z Francie a je křížencem odrůd Cabernet Franc a Sauvignon Blanc. Víno Cabernet Sauvignon je nepřekonatelné pro svou bohatou chuť a vysoký obsah tanín, stejně jako pro úžasný a elegantní buket, který se vyvíjí během stárnutí sudu, připomínající tóny vanilky, toastu a koření. Víno má vysoký potenciál stárnutí.

Povaha vína

Klasický Cabernet Sauvignon má tóny černého rybízu, které mohou doprovázet cedr, bylinky, čokoláda a charakteristická nóta zeleného pepře, který se s věkem vína stává méně výrazným.Vinná réva pěstovaná v mírném podnebí produkuje delikátnější vína - s tóny třešní, oliv a tabáku. V jižních australských vínech získává Cabernet Sauvignon osvěžující notu eukalyptu a mentolu.

Zrání vína

Vína Cabernet Sauvignon jsou zvláště ceněna pro svou výjimečnou schopnost stárnutí. Vína uložená v dubu získávají charakteristickou chuť a jemné třísloviny. Díky tomu díky tomu kabernety v Bordeaux postupem času získávají koncentrovanou a komplexní chuť. To však vyžaduje trpělivost od znalců. Zjemnění bordeauxských vín trvá přibližně deset let a nejčastěji po dosažení elegantní zralosti mohou zrát nejméně po další desetiletí. V případě vín z Austrálie, Kalifornie, Itálie nebo Španělska se to do značné míry vztahuje pouze na vína prémiové skupiny. Většina z nich je připravena ke konzumaci mnohem rychleji.

 

Přečtěte si více

Cena Cabernetu Sauvignon

Cena závisí na místě původu a objemu produkce z keře, což má významný vliv na koncentraci vůní a bohatost chuti vín z této odrůdy. Mladá vína uchovávaná v sudu po krátkou dobu nebo vůbec, mají mnohem méně koncentrovanou chuť a vůni než ta, která zrála v dubu po dlouhou dobu a byla pečlivě ošetřována během stárnutí ve sklepech. Ta druhá skupina vín nabývá úplně jiného, silného charakteru. Na cenu má vliv také obrovská popularita odrůdy, která souvisí jak se snadnou kultivací (odolnost hroznu), tak s rozpoznáním názvu, který je snadno zapamatovatelný a vyslovitelný bez ohledu na to, kde se vyskytuje.
Cabernet Sauvignon je nejprodávanější značkou všech odrůd na světě.

Spojení s jídlem

Vysoký obsah tříslovin a bohatá, ovocná chuť, vyšší hladina alkoholu a vliv dubového sudu činí, že vína Cabernet Sauvignon se dokonale hodí k tučným masem, těžkým omáčkám a dokonale harmonizují s jehněčím a zvěřinovým masem. Smažené steaky a grilovaná masa a pokrmy s přídavkem čekanky fungují nejlépe s touto odrůdou a rozhodně se v této společnosti neztrácejí, protože tyto pokrmy dokonale zdůrazňují vlastnosti vína. Cabernet se také doporučuje k pokrmům a dezertům na bázi tmavé čokolády. Víno se také hodí k ostrým sýrům, zejména švýcarským jako Appenzeller, French Cantal, Mimolette, anglickému čedaru a italskému parmezánu.

REGIONY PĚSTUJÍCÍ CABERNET SAUVIGNON

Bordeaux, Francie

Jeden z nejlepších a dlouholetých Cabernet Sauvignonů pochází z Bordeaux, který je považován za „kolísku“ odrůdy. Ačkoli se zde nejčastěji objevuje jako směs - slavná směs Bordeaux - spolu s Cabernet Franc a Merlot. Kmen je také dominantní odrůdou kupáže v Médoc, Graves. Prvními vlastníky vinné révy byly Château Mouton Rothschild a Château d'Armailhac v apelaci Pauillac.

V oblasti Bordeaux tradičně trvala doba macerace hroznů tři týdny, což mělo velký vliv na barvu a chuťovou koncentraci vína. Toto ošetření také vede k mnohem vyšší koncentraci tříslovin ve výsledném víně. Výrazná chuť mladých ročníků s vysokou úrovní tříslovin se musí zmírnit stárnutím v dubu a několikaleté zrání, aby se zvýraznila bohatost odrůdy. Títo vína z levého břehu řeky Gironde v oblasti Médoc a Graves získávají tóny cedru, doutníků nebo vůně fialek, které znalci nejvíce oceňují.

Lehčí a delikátnější vína z této odrůdy se vyrábí v údolí Loiry . V ostatních regionech Francie je Cabernet míchán s odrůdou Carignan a Syrah, zatímco v Languedocu se nachází nezávislé ve vínech typu vin de pays.

Ostatní regiony

Vína Cabernet Sauvignon vyráběná v Novém světě jsou pro spotřebitele mnohem dostupnější, s ovocnými vůněmi, kde je nejen doba macerace hroznů kratší, ale především vám podnebí umožňuje získat ovoce obsahující mnohem nižší množství pyrazinu, které je vinu dává aroma zeleného pepře. I zde je běžnou metodou stárnutí vína v dubových sudech, které změkčuje třísloviny.

Cabernet z Jižní Ameriky

V Argentině se Cabernet Sauvignon nejčastěji kombinuje s nejoblíbenějším Malbeckem. V chilské oblasti Aconcagua jsou kabernety známé pro své zralé aroma černého rybízu a zemité tóny a jejich zrání trvá o něco déle. Ty z oblasti Colchagua, kde hrozny dozrávají dříve díky teplejšímu podnebí, produkují vína s bohatou ovocnou chutí s náznakem sladkosti, nižší kyselosti a delikátnějšími tříslovinami.

Cabernet z Austrálie

Cabernet Sauvignon je po Syrahu druhou nejpěstovanější odrůdou v Austrálii, se kterou se často míchá. V údolí Barossa se vyrábí plná koncentrovaná vína a v chladnější oblasti údolí Clare se vyrábí více ovocných vín. Vína z Yarra Valley jsou ceněna pro svou rovnováhu kyselin, tříslovin a ovocné chuti.

Cabernet z Jižní Afriky

Cabernet Sauvignon je jedním z nejrozšířenějších vín vyráběných v Jižní Africe. Vyrábí se zde jak jednoodrůdová vína, tak i kupáž vín. Oblast Stellenbosch je známá svými těžkými víny plného těla, zatímco Konstanz je známá svými víny s bylinkově mátový charakterem.

HLAVNÍ OBLASTI

Francie (hlavně levobřežní Bordeaux), Itálie, Nový svět (zejména Kalifornie), střední a východní Evropa, Střední východ (Château Musar).

 

 

Vína z odrůdy Cabernet Sauvignon v nabídce:

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel