Vína z odrůdy Cabernet Franc

zjistit podrobnosti

 

Cabernet Franc je červená hroznová odrůda pocházející z Francie, pěstovaná ve většině vinařských zemí. Nejvíce se spojuje s regionem Bordeaux a údolím Loiry. Obvykle se vyskytuje v mnoha nejslavnějších směsích světa např, Bordeaux blend, v které přináší akcenty tabáku a papriky.

Odrůdová vína Cabernet Franc nejsou intenzívně zbarvená, mají výrazné taniny, střední až vysokou kyselost a velmi často mají rostlinné aroma, zejména zeleného pepře a papriky, s jemnou vůní malin, černého rybízu a trávy, čokolády, třešní, lékořice. Koneckonců, paprikové noty jsou pro Cabernet Franc typické a určují postoj k této odrůdě, kterou buď milujete, nebo nenávidíte.

Přečtěte si více

Cabernet Franc je často nepopiratelně srovnatelný s Cabernet Sauvignon. Genetické studie prokázaly, že Cabernet Sauvignon je křížencem Cabernet Franc a Sauvignon Je také jedním z rodičů Merlota. Cabernet Franc zraje nejméně o týden dříve než Cabernet Sauvignon. Má tenčí kůži a nižší kyselost, no je odolná a často se pěstuje na vinicích jako záruka.

Domovem této odrůdy je oblast Libournais v Bordeaux. Nacházejí se v ní prestižní městečka Pomerol a Saint-Émilion a kolem nich jsou vinice, kde se pěstuje Cabernet Franc a produkují se některá z nejlepších světových vín.

Cabernetu Franc dokonale odpovídá chladnější podnebí kolem údolí řeky Loiry, kde jsou apelace Chinon a Saumur-Champigny založené na produkci vín z této odrůdy, oceňovaných pro své vůně - zralých borůvek a sladkého koření, stejně jako tóny grafitu a lékořice, a někdy také doutníku a kůže. Kvalitní vína se vyrábějí z Cabernet Franc, ale někdy se výrazně liší, co je způsobeno rozmanitostí podnebí, ve kterém se tato odrůda pěstuje.

Pěstování

Mimo Francii se Cabernet Franc pěstuje v Itálii, na Novém Zélandu, v Austrálii, Jižní Africe a v Americe. Ve Spojených státech se vyskytuje v Kalifornii Vysazené vinice Cabernet Franc najdete také v Argentině, kde si odrůdová vína získávají stále větší oblibu, stejně jako v sousedním Chile.

Kulinářské využití

Relativně vysoká kyselost tohoto vína ho umožňuje kombinovat s rajčatovými pokrmy, octovými omáčkami nebo se zeleninou. Chutná také skvěle s králičí rilletou nebo jehněčím masem s bylinkami.

 

Vína z odrůdy Cabernet Franc v nabídce:

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel