Vína z odrůdy Cabernet Franc

zjistit podrobnosti

 

Cabernet Franc je červená hroznová odrůda pocházející z Francie, pěstovaná ve většině vinařských zemí. Nejvíce se spojuje s regionem Bordeaux a údolím Loiry. Obvykle se vyskytuje v mnoha nejslavnějších směsích světa např, Bordeaux blend, v které přináší akcenty tabáku a papriky.

Odrůdová vína Cabernet Franc nejsou intenzívně zbarvená, mají výrazné taniny, střední až vysokou kyselost a velmi často mají rostlinné aroma, zejména zeleného pepře a papriky, s jemnou vůní malin, černého rybízu a trávy, čokolády, třešní, lékořice. Koneckonců, paprikové noty jsou pro Cabernet Franc typické a určují postoj k této odrůdě, kterou buď milujete, nebo nenávidíte.

Přečtěte si více

Cabernet Franc je často nepopiratelně srovnatelný s Cabernet Sauvignon. Genetické studie prokázaly, že Cabernet Sauvignon je křížencem Cabernet Franc a Sauvignon Je také jedním z rodičů Merlota. Cabernet Franc zraje nejméně o týden dříve než Cabernet Sauvignon. Má tenčí kůži a nižší kyselost, no je odolná a často se pěstuje na vinicích jako záruka.

Domovem této odrůdy je oblast Libournais v Bordeaux. Nacházejí se v ní prestižní městečka Pomerol a Saint-Émilion a kolem nich jsou vinice, kde se pěstuje Cabernet Franc a produkují se některá z nejlepších světových vín.

Cabernetu Franc dokonale odpovídá chladnější podnebí kolem údolí řeky Loiry, kde jsou apelace Chinon a Saumur-Champigny založené na produkci vín z této odrůdy, oceňovaných pro své vůně - zralých borůvek a sladkého koření, stejně jako tóny grafitu a lékořice, a někdy také doutníku a kůže. Kvalitní vína se vyrábějí z Cabernet Franc, ale někdy se výrazně liší, co je způsobeno rozmanitostí podnebí, ve kterém se tato odrůda pěstuje.

Pěstování

Mimo Francii se Cabernet Franc pěstuje v Itálii, na Novém Zélandu, v Austrálii, Jižní Africe a v Americe. Ve Spojených státech se vyskytuje v Kalifornii Vysazené vinice Cabernet Franc najdete také v Argentině, kde si odrůdová vína získávají stále větší oblibu, stejně jako v sousedním Chile.

Kulinářské využití

Relativně vysoká kyselost tohoto vína ho umožňuje kombinovat s rajčatovými pokrmy, octovými omáčkami nebo se zeleninou. Chutná také skvěle s králičí rilletou nebo jehněčím masem s bylinkami.

 

Vína z odrůdy Cabernet Franc v nabídce:

    pixel