polosladká vína

zjistit podrobnosti

Polosuchá a polosladká vína jsou kompromisem průměrnému spotřebiteli, také těm, kteří se o víno teprve začínají zajímat.

Polosladká vína jsou vína se zbytkovým obsahem cukru vyšším než u vín polosuchých. Dle norem płatných v Evropské unii to může být až 45 g zbytkového cukru na litr, což je oproti 12 g zbytkového cukru u polosuchých vín poměrně zásadní rozdíl.

Přečtěte si více

Polosladké víno může být jakékoliv barvy - červené, bílé nebo růžové, může být také tiché, šumivé nebo jen mírně „perlivé“, frizzante. Mohou být také vyrobeny z prakticky jakéhokoliv odrůdy, i když existují odrůdy, které jsou pro své aroma a obsah cukru vhodnější než jiné. Ve Španělsku se pro taková vína nejčastěji používá odrůda Tempranillo, v Itálii Merlot nebo Sangiovese, v Německu všestranný Ryzlink nebo Gewürztraminner (Tramín). Existuje také mnoho polosladkých vín vyrobených z místních odrůd.

Polosladká vína se vyznačují výraznou, ale ne ohromující sladkostí a vůní čerstvého ovoce a květin. Díky tomu mají široké zastoupení ve foodparingu: lze je podávat jako aperitiv s ovocnými dezerty, pečenou zeleninou, jemným masem nebo s výraznými sýry. Je třeba se vyhnout pouze kombinaci s rybami a mořskými plody. Dobře vychlazená polosladká bílá a růžová vína vás v horkém letním dni dokonale osvěží, nebo si můžete připravit sangrii s červeným polosladkým vínem.

 

Polosladká vína v nabídce:

    pixel