polosladká vína

zjistit podrobnosti

Polosuchá a polosladká vína jsou kompromisem průměrnému spotřebiteli, také těm, kteří se o víno teprve začínají zajímat.

Polosladká vína jsou vína se zbytkovým obsahem cukru vyšším než u vín polosuchých. Dle norem płatných v Evropské unii to může být až 45 g zbytkového cukru na litr, což je oproti 12 g zbytkového cukru u polosuchých vín poměrně zásadní rozdíl.

Přečtěte si více

Polosladké víno může být jakékoliv barvy - červené, bílé nebo růžové, může být také tiché, šumivé nebo jen mírně „perlivé“, frizzante. Mohou být také vyrobeny z prakticky jakéhokoliv odrůdy, i když existují odrůdy, které jsou pro své aroma a obsah cukru vhodnější než jiné. Ve Španělsku se pro taková vína nejčastěji používá odrůda Tempranillo, v Itálii Merlot nebo Sangiovese, v Německu všestranný Ryzlink nebo Gewürztraminner (Tramín). Existuje také mnoho polosladkých vín vyrobených z místních odrůd.

Polosladká vína se vyznačují výraznou, ale ne ohromující sladkostí a vůní čerstvého ovoce a květin. Díky tomu mají široké zastoupení ve foodparingu: lze je podávat jako aperitiv s ovocnými dezerty, pečenou zeleninou, jemným masem nebo s výraznými sýry. Je třeba se vyhnout pouze kombinaci s rybami a mořskými plody. Dobře vychlazená polosladká bílá a růžová vína vás v horkém letním dni dokonale osvěží, nebo si můžete připravit sangrii s červeným polosladkým vínem.

 

Polosladká vína v nabídce:

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel