růžová vína

zjistit podrobnosti

 

Růžová vína představují samostatnou kategorii vín, která se donedávna potýkala s problémem zcela zjevné neznalosti ze strany velké skupiny spotřebitelů.

V drtivé většině se získávají z tmavých odrůd - s výjimkou bobulí s růžovou slupkou, jako je například Rulandské šedé. V poslední době se výrazně zvýšil zájem o růžová vína, a to i v zemích, které jsou tradičně známé výrobou silných červených vín. V létě, oprávněně, mnoho nadšenců vína docela správně sáhne po růžových vínech. Tato vína jsou podle definice a ve velké většině mírně strukturovaná, dokonce vzdušná, s příjemně ovocnými vůněmi, mezi nimiž snadno najdete malinové nebo jahodové tóny, mají dobrou, osvěžující kyselinu, často dovedně vyváženou zbytkovým cukrem a některé se také vyznačují jemnou perlivostí. Jedním slovem, jsou to dokonalá vína, pro která ruka nevědomky sáhne v jarním a letním období, kdy teplota narůstá a slunce je dostatek. Mezi těmito růžovými víny jsou samozřejmě také „vážná“ gastronomická vína, někdy se značným potenciálem zrání. Nejznámější z nich jsou vyrobeny v apelací Tavel na jihu Francie.

Přečtěte si více

Růžová vína se v žádném případě nevyrábí smícháním červených a bílých vín, ani kvašením bílých a červených hroznů, protože právní předpisy většiny zemí neumožňují vyrábět růžová vína tímto způsobem (s výjimkou Champagne a výroby růžového šampaňského). ). Zbytek se provádí hlavně pomocí dvou výrobních metod - první, která připomíná červené víno, a druhá - bílé. Třetí metoda spočívá v použití hroznů se šedou nebo růžovou slupkou.

Rosé saignée neboli „červená“ vinifikace spočívá v krátké maceraci dužiny červených hroznů, tj. Růžové víno začíná svůj život stejně jako červené víno - proces odpeckování, lisování a sulfatace vypadají stejně. Po 12 až dvaceti čtyřech (někdy dokonce čtyřiceti osmi) hodinách macerace šťáva kape z moštu (saignée nebo „krvácení“). Délka macerace závisí na tom, jak intenzivní barvu chce vinař získat. Pokud je celý nalitý mošt vinifikován za účelem získání růžového vína, zabýváme se celkovou filtrací, pokud jenom část tak je částečné filtrování. V druhém případě se zbytek moštu, který je ve styku se slupkami, použije k výrobě červeného vína. Filtrované víno se poté podrobí alkoholové fermentaci, což představuje vedlejší produkt při získávání vysoce kvalitních červených vín, které se vyznačují výjimečnou extraktivitou a koncentrací (v důsledku filtrace).

Další metodou výroby růžových vín je „bílá“ vinifikace. Spočívá v okamžitém lisování sklizeného ovoce, které je rozdrceno, šťáva je oddělena od slupky nebo podrobena krátkému předběžnému macerování, takže výsledkem je mošt s jemnou barvou a nízkým obsahem tanin. Poté se nalije do kádě a fermentuje se při teplotě mezi 18 a 20 stupňů Celsia.

Růžová vína lze vyrábět také z takzvaných šedých odrůd, tj. hrozny se šedou nebo růžovou slupkou. Tyto odrůdy se vyznačují relativně nízkou úrovní antokyanů, a proto se z nich vyrábějí hlavně bílá vína. Tato skupina zahrnuje jednu z nejoblíbenějších odrůd na světě - Rulandské šedé (Pinot Gris), stejně jako nádherně aromatický Tramín červený.

Většina růžových vín zraje krátce a lahvují se po 6-8 týdnech. Nejčastěji stárnou v nerezových nádržích. Mohou se velmi lišit, pokud jde o intenzitu barvy - od světle růžové, téměř bezbarvé, přes silně nasycenou, intenzivně růžovou barvu, někdy přecházející do oranžové nebo jasně červené. Vše závisí na způsobu vinifikace, odrůdě použité k výrobě a také na místě původu.

 

Ružová vína v naší v nabídce:

    This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
    Close
    pixel