CO MÁ SHIRAZ / SYRAH RÁD

Syrah, v Novém světě nazývaný Shiraz, je dnes jednou z nejoblíbenějších odrůd. Dříve se pěstovala téměř výhradně ve dvou částech vinařského světa – v údolí Rhôny ve Francii a v Austrálii, zejména v údolí Barossa. Vína z těchto oblastí se liší nejen variantou názvu přijatou podle tradice, ale především stylem.

Francouzský Syrah se vyznačuje vyšší kyselostí, mírně drsnějšími tříslovinami a značným množstvím kořenitých pepřových vůní. Shirazy z Austrálie jsou silně sudové, s džemovitějším aroma, extrémně extraktivní a bohaté. Ještě před dvaceti lety jsme mohli vína této odrůdy přesně zařadit do první nebo druhé skupiny. Dnes jsou tyto rozdíly o něco menší. Stále více vín z Barossy se podobá vínům z jižní Francie a Syrahy z Languedoku nebo Španělska je stále snadnější zaměnit za vína ze zámoří.

Jedno je jisté – vína z této odrůdy jsou velmi oblíbená. Také kvůli jejich kulinářskému využití. Jednoduše řečeno, k robustnímu Shirazu se skvěle hodí všechny silné, těžké a chuťově intenzivní pokrmy. K červeným masům – pečeným, dušeným a zejména grilovaným – lze podávat australské nebo rhodské červené. Ale Shirazy jsou různé, takže omezit se na grilovaný steak je příliš zjednodušující.

 

Nezapomeňme, že Shiraz, ačkoli má lehce peprnou vůni, nemá rád příliš kořeněná jídla. Proto to nepřehánějme s přílišným množstvím pepře nebo pálivé papriky. Jejich nadbytek může převládnout nad jemnou vůní vína.Shiraz má velmi rád aromaticky ochucené pokrmy, zejména pokud v jejich buketu převládají vůně a chutě Provence - rozmarýn, tymián, sušený estragon, ale i kmín a muškátový oříšek. Výborným společníkem vín z odrůdy Shiraz/Syrah jsou černé olivy - ať už podávané jako svačina, nebo jako součást pokrmu.

Uzeniny

Mladé víno Syrah z Francie (Réserve de Marande Syrah Oaked), které není příliš silně sudové, se díky své lehké peprnosti a poměrně vysoké kyselosti může podávat k uzeným masům. Jak jižní, dlouho zrající masa (chorizo, salámy, prosciutto, san daniele atd.), tak naše místní výrobky. Syrah má velmi rád intenzivní koření – kmín, česnek, nové koření, jalovec – a proto se velmi dobře hodí k silně kořeněným masům nebo salámu (florentský salám s fenyklem, jalovcová klobása nebo litevský klobása).

Dušená masa v omáčkách

K dušeným masům se hodí klasická evropská vína Syrah (např. Bacaro Syrah) nebo jejich protějšky z Nového světa (Ópalo Syrah), kterým dominuje vůně tmavého zralého ovoce. Skvěle se zde hodí klasický maďarský perkelt nebo hovězí líčka, ale také telecí kolínko (ossobuco) nebo dušený volský ocas. Vyšší kyselost vína, které nebylo dlouhý čas v sudu, dobře doplní pokrmy z těch částí masa, kde máme hodně dřeně a lepkavosti. Mírně pikantní třísloviny se zjemní hustou, rozmočenou omáčkou.

Grilované maso

Shirazy z Nového světa – ty z Austrálie (Thorn-Clarke Shotfire Shiraz), ale také ty z Jižní Afriky se přirozeně skvěle hodí ke grilovaným pokrmům. Nejlépe se připravují na živém ohni. Čím více je ve víně sudového aroma, tím větší by měl být oheň, a tedy i hnědnutí. Maso a klobásy lze grilovat, ale nejen to. K tomuto vínu se hodí také zelenina, houby a sýry (halloumi – polotvrdý sýr vyráběný na Kypru, oscypek – tradiční polský uzený sýr).

Pečená a smažená masa

Nejlepší světové Syrahy, pocházejí z apelace Hermitage nebo australské Thorn-Clarke William Randell Shiraz. Měl by podávat k těm nejtěžším a zároveň nejvybranějším pokrmům z červeného masa. Hovězí svíčková (chateaubriand) nebo tournedos a’la Rossini s lanýži budou to pravé. Dobrou volbou bude také zvěřina. Pokud jsou vína dostatečně vyzrálá, tedy 15 až 20 let stará, lze je kombinovat s pečenými divokými ptáky – například s bažantem plněným slaninou.

Sýry

Navzdory zdání se Syrah nebo Shiraz dobře snoubí s některými sýry. Píšu proti všem zdánlivě, protože obecně je snazší párovat sýry s bílými víny (sladkými nebo suchými). Mladý Syrah bez výrazného, dominantního sudu lze podávat ke středně tvrdým sýrům. Nepříliš staré comté nebo čedar zapíjené Bacaro Syrahem budou chutnat dokonale. Vzhledem ke snadnému párování s olivami a uzeninami může být Syrah odpovědí na otázku, jaké víno podávat při neformálním setkání při prkénku s různými druhy masa a sýrů.

Deserty

K čokoládě se hodí těžký, v sudech zrající Shiraz / Syrah (Thorn-Clarke Shotfire Shiraz). K těmto suchým vínům se velmi zajímavě snoubí dezerty, kterým dominuje čokoláda. Důležité je, aby čokoláda byla pravá (nejméně 70 % kakaa) a aby byla hlavní složkou pokrmu. Doporučujeme koláčky, suflé, fondány, fondue nebo prostě dobré pralinky. Kromě toho můžete podávat něco, co více souvisí s vůní vína. V závislosti na stylu to může být omáčka z lesního ovoce, třešňový džem, sušené (nebo dokonce uzené) švestky nebo celá řada koření, které lze použít k zvýraznění chuti čokolády (pepř, chilli, muškátový oříšek, kardamom). Vysokoprocentní (85%) čokoláda a Terra Barossa Shiraz) z Austrálie tvoří vynikající dvojici – kousek hořké čokolády a víno se silnou osobností. Výrazná ovocná chuť doplní chuť čokolády a čokoláda dodá vínu kakaové tóny. Pokud chcete k tomuto typu vína podávat nějaký dezert (např. koláč s brownies), nezapomeňte, aby nebyl příliš sladký.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment

Verified by MonsterInsights