MUST – Fermenting Ideas. Jak se postarat o budoucnost
2019-11-04
Dlouhé řady vinných keřů táhnoucí se po malebných kopcích, rozlehlé degustační místnosti a usmívající se turisté žádající další sklenku vína. Je toto idylicky krásná ilustrace moderního vinařského průmyslu? Nebo spíše iluze, kvůli které dnes vinařství čelí naléhavé potřebě změny?
Hlavní osobnosti vinařského světa tři dny diskutovaly o nejdůležitějších výzvách během mezinárodní konference MUST - Fermenting Ideas v portugalském Cascais. Hlavními tématy byly biologická rozmanitosti a přírodní produkce vína.
Onen obrázek dokonalých řad vína ideálně obepínajících kopce v sobě skrývá rizika. Od 80. let se neustále snažíme zdokonalovat vinařskou techniku, která v kombinaci s průmyslovým přístupem vede k monokulturám na vinicích a ke sterilitě samotného vína.
„Takový způsob pěstování révu oslabuje,“ řekla ve svém projevu Gaia Gaja. Její vinařství v Piemontu provádí rozsáhlý projekt obnovy biologické rozmanitosti na vinicích. Snaží se najít způsob, jak přírodě a révě umožnit najít ztracenou cestu k vzájemné spolupráci. Čím více révu propojíme se složitým ekosystémem, tím snazší pro ni bude přizpůsobit se změnám prostředí a reagovat na nové výzvy. „Slabá réva se nedokáže vyrovnat s dopady změny klimatu,“ říká Gaia.
Že je víno slabé, poznáme i ve sklenici. „Degustace vína je pro mě vždy i testem kvality hroznů,“ řekla Isabelle Legeron MW, zakladatelka Raw Wine Fair, které už léta propaguje vína vytvářená tradičními metodami. Během své přednášky představila dvě vína ze stejné odrůdy a stejné oblasti - jedno určené pro supermarkety, druhé přírodní. Druhé bylo jasně zářivější, živější, s výraznější strukturou. Mluvila o výzkumech potvrzujících menší škodlivý účinek přírodních vín na lidská játra. A že vinaři stále nemusí uvádět složení svého produktu, což je normou u jiných druhů potravin.
Přechod k přírodním vínům, stejně jako jakákoli jiná změna, naráží na odpor v odvětví samotném. Přírodním vínům se někteří posmívají, označují je za úmyslně zkažená a považují je za přechodný trend. Když Isabelle začínala s Raw Wines, varovali ji před profesní sebevraždou. Od té doby se mnohé změnilo a v Evropě i různých částech USA se konají trhy „raw“ vín, které přitahují tisíce milovníků vína. Ve Velké Británii se přírodní vína začínají objevovat v supermarketech.