Carménère z Chile (vždy) stojí za pozornost

2019-11-16
Časopis Decanter uspořádal v Londýně ochutnávku chilských vín z odrůdy carménère. Srovnávala se tu vína z různých oblastí Chile, v nichž carménère představovalo nejméně 85% použitých odrůd. V porotě zasedli dva Masters of Wine a jeden Junior MW: Alistair Cooper, Peter Richards a Dirceu Vianna. Mimořádné výsledky obtížné odrůdy Richards připouští, že carménère je obtížná odrůda, ale Chilané si s ní ví rady nejlépe. Dvě z osmdesáti devíti degustovaných vín dosáhla mimořádně vysokého výsledku: 95 bodů (Outstanding). Jedním z nich bylo La Rosa Carménère 2014, které Alistair Cooper popisuje jako plné víno, elegantně zaoblené, s jemnými tříslovinami a zároveň svěží, s minerálním charakterem. Starý nový svět Ocenění Outstanding tedy získalo vinařství Viña La Rosa, jehož počátky sahají až do prvních desetiletí devatenáctého století (a to mluvíme o tzv. vinařském Novém světě. Vinařství v údolí řeky Cachapoal založil v roce 1824 Francisco Ignacio Ossa y Mercado. Jak hrdě hlásí etikety vína Ossa, ikony vinařství, o rodinný podnik se stará již šestá generace. Viña La Rosa je jedním z nejstarších vinařství v Chile. Jeho hlavním enologem je v současnosti Gonzalo Cárcamo. Zajímavé je, že La Rosa Carménère není jedním z nejdražších chilských vín. Láhev ročníku 2013 stojí v průměru méně než 1200 Kč. Chilský terroir Zajímavostí je, že kresba, která zdobí láhev La Rosa Carménère, představuje rozložení vinic Viña La Rosa v Peumo Valley. La Rosa byla vytvořena z hroznů z dvěstěpadesátiletých keřů. V oblasti Rapel Valley (která zahrnuje údolí Cachapoal a Peumo) převažují aluviální a hlinité půdy. Místní podnebí je podobné středomořskému se suchými, mírnými léty, která poskytují optimální podmínky pro carménère, které dlouho dozrává.
This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
Close
pixel