Carménère z Chile (vždy) stojí za pozornost

2019-11-16
Časopis Decanter uspořádal v Londýně ochutnávku chilských vín z odrůdy carménère. Srovnávala se tu vína z různých oblastí Chile, v nichž carménère představovalo nejméně 85% použitých odrůd. V porotě zasedli dva Masters of Wine a jeden Junior MW: Alistair Cooper, Peter Richards a Dirceu Vianna. Mimořádné výsledky obtížné odrůdy Richards připouští, že carménère je obtížná odrůda, ale Chilané si s ní ví rady nejlépe. Dvě z osmdesáti devíti degustovaných vín dosáhla mimořádně vysokého výsledku: 95 bodů (Outstanding). Jedním z nich bylo La Rosa Carménère 2014, které Alistair Cooper popisuje jako plné víno, elegantně zaoblené, s jemnými tříslovinami a zároveň svěží, s minerálním charakterem. Starý nový svět Ocenění Outstanding tedy získalo vinařství Viña La Rosa, jehož počátky sahají až do prvních desetiletí devatenáctého století (a to mluvíme o tzv. vinařském Novém světě. Vinařství v údolí řeky Cachapoal založil v roce 1824 Francisco Ignacio Ossa y Mercado. Jak hrdě hlásí etikety vína Ossa, ikony vinařství, o rodinný podnik se stará již šestá generace. Viña La Rosa je jedním z nejstarších vinařství v Chile. Jeho hlavním enologem je v současnosti Gonzalo Cárcamo. Zajímavé je, že La Rosa Carménère není jedním z nejdražších chilských vín. Láhev ročníku 2013 stojí v průměru méně než 1200 Kč. Chilský terroir Zajímavostí je, že kresba, která zdobí láhev La Rosa Carménère, představuje rozložení vinic Viña La Rosa v Peumo Valley. La Rosa byla vytvořena z hroznů z dvěstěpadesátiletých keřů. V oblasti Rapel Valley (která zahrnuje údolí Cachapoal a Peumo) převažují aluviální a hlinité půdy. Místní podnebí je podobné středomořskému se suchými, mírnými léty, která poskytují optimální podmínky pro carménère, které dlouho dozrává.
pixel