Boj se stal skutečností. Změna klimatu

2019-11-13
Boj se stal skutečností. Změna klimatu Asi není třeba nikoho přesvědčovat, že změna klimatu ovlivňuje i pěstování vinné révy a výrobu vína. Mezi hrozby způsobené narušením klimatické rovnováhy, patří nejen nárůst teplot, ale také sucha, povodně a další extrémní atmosférické jevy, ke kterým dochází v neobvyklých ročních obdobích. Extrémní klimatické jevy jsou v místech, jako je Česko, stále častější. Teplejší léto révě prospívá, ale po něm přichází zima, která keře na vinicích decimuje Vědci se snaží vysvětit a usnadnit přípravu na nadcházející změny, které mohou být pro různé lokality prospěšné i škodlivé. Například výzkumníci na univerzitě v německém Geisenheim simulovali skleníkový efekt na pokusné vinici. Mezi pozitiva patřily větší bobule s vyšším obsahem cukru (díky vyšší koncentraci oxidu uhličitého v atmosféře), mezi negativa naopak mnohem vyšší spotřeba vody a velmi výrazný nárůst populace parazitů. Jiný výzkum v Geisenheim ukázal, že v příštích desetiletích se bude mnoho tradičních německých odrůd pěstovat na severněji položených pozemcích. Jde hlavně o spätburgunder, weisserburgunder a sylvaner. Riesling vyšší teploty sice vydrží, pokud má zajištěný přístup k vodě, nepříznivě ale ovlivní jeho charakter. Zvýšení jeho hladiny alkoholu bude spojeno se snížením kyselosti a spálení bobulí slunečními paprsky zvýrazní méně příjemné tóny připomínající benzín. Víno v Anglii a požáry v Kalifornii Jak si ale mají poradit regiony, které se z teplých mění v příliš horké? V takové situaci je Provence, která je známá svými růžovými víny. Zde mohou změnu klimatu výrazně pocítit všichni. Vyšší teploty, zejména v noci, ohrožují kyselost bobulí. Bez ní bude provensálské rosé, produkované zejména z odrůd renache, mourvèdre a cinsault, jen fádní a nezajímavé. Vinaři nejsou schopni tyto změny zastavit, mohou se jim pouze přizpůsobit. Řešením může být dřívější sběr hroznů. Je ale riskantní, protože ohrožuje fenolickou zralost bobulí. Ty sice budou akumulovat cukr, ale možná už nestihnou vyvinout fenoly odpovědné za ovocnou chuť. Podle příkladu Německa se plánují postupné změny vysazovaných odrůd. Španělský bobal, italský negroamaro a řecký xinomavro se dokáží vyrovnat s mnohem vyššími teplotami a udržet si přitom kyselost. Bude to ale už úplně jiné rosé. Při pohledu na daleký sever nás může překvapit, že tyto změny někteří velmi vítají. Britové rok 2018 prohlásili za ročník století. Brzké jaro se změnilo na slunečné léto a teplý podzim. Korunovaly tak tři desetiletí, během nichž bylo English sparkling wine prodáváno hned vedle šampaňského a bílá vína z odrůdy bacchus získávají ocenění na mezinárodních vinařských soutěžích. Nyetimber a Ridgeview, největší producenti šumivého vína na ostrovech, prodávají vína pouze „na příděl“ a rozšiřují výsadbu, aby uspokojili poptávku. Jen v Anglii a Walesu existuje více než 500 vinic a dalších přibližně 40 000 hektarů půdy je vhodných k pěstování a čeká na využití. V Kalifornii mezitím vinice pravidelně sužují obrovské požáry. Intenzivní zavlažování vysušuje přírodní zásoby vody, což situaci jen zhoršuje. Místní vinaři si musí položit otázku, zda chtějí pokračovat v pěstování vinné révy tam, kde je to čím dál tím méně realistické.
Tato stránka používá k poskytování svých služeb soubory cookie v souladu se zásadami ochrany osobních údajů a podmínkama užívání cookies. Podmínky ukládání nebo přístupu k souborům cookie můžete určit ve svém webovém prohlížeči.
NESOUHLASÍM
SOUHLASÍM, CHCI JÍT NA WEBOVÉ STRÁNKY
pixel